El conseller Vila visita la planta de reciclatge de Roba Amiga, a Sant Esteve Sesrovires

09/03/2015

És una de les instal·lacions de valorització tèxtil més gran d’Europa, amb una capacitat de tractament de 14 tones de roba al dia.
La planta ocupa 45 persones, 31 de les quals es trobaven en situació de risc d’exclusió.

El conseller de Territori i Sostenibilitat,Santi Vila, ha visitat la nova planta de reciclatge tèxtil de l’empresa d’inserció Roba Amiga de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), constituïda per les entitats sense ànim de lucre Fundació Formació i Treball, Coordinadora Contra la Marginació de Cornellà i Cooperativa Roba Amiga. Aquesta instal·lació, la més gran de l’Estat dedicada a la gestió integral dels residus tèxtils, i una de les més grans d’Europa, dóna feina a 45 persones, 31 de les quals es trobaven en situació de risc d’exclusió. 28 d’aquests llocs de treball són de nova creació.

Es preveu que, en el moment en què s’arribi a optimitzar la capacitat productiva de la planta, es podrà arribar als 150 llocs de treball. Les cinc entitats membres dela Cooperativa Roba Amiga(Formació i Treball, ADAD-L'Encant, Solidança, Troballes i Recibaix) gestionen més de 1.500 contenidors roba i una xarxa de botigues formades per 19 punts de venda amb més de 200 empleats, més de la meitat dels quals són persones en situació de risc d'exclusió. 

La posada en marxa de la instal·lació de Sant Esteve ha suposat una inversió superior al milió d’euros. Les entitats sòcies han pogut afrontar aquesta inversió fonamentalment gràcies a la participació de l’empresa Roba Amiga en la 1a convocatòria de Momentum Project, iniciativa d’ESADE i BBVA, dirigida a promoure l’emprenedoria social. També ha obtingut el suport econòmic del Grup Inditex (450.000 euros en tres anys), dins el marc d’un conveni amb l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ila Cooperativa Roba Amiga, conegut com a Pacte per la Roba, que suposa un pas endavant en l’aplicació voluntària del principi de responsabilitat ampliada del productor.

La planta compta amb una superfície de 6.000 m2 i gestiona unes 14 tones diàries de roba, que és l’equivalent a 42.000 peces. L’any vinent està previst que tracti unes 4.500 tones de roba usada i té previst assolir la xifra de 15.000 tones l’any 2017. Del procés de triatge en surten les peces en bon estat, destinades a botigues de segona mà, les que encara es poden aprofitar per a mercats menys exigents, i les que cal reciclar. D’aquesta tria se’n fan draps, borra, feltres o fil nou. Finalment, el material rebutjat es valoritza en plantes de cogeneració per obtenir-ne energia. Cal destacar que la major part de la maquinària instal·lada és fruit del disseny d’un grup d’enginyers voluntaris, que en coordinació amb la indústria local han desenvolupat els prototips implementant millores en tot el procés.

L’oportunitat dels residus tèxtils

S’estima que la generació de residus tèxtils domèstics a Catalunya va ser d’unes 140.000 tones l’any 2013, de les quals 11.000 tones, el 7,8%, es van gestionar a les plantes de Roba Amiga i altres.

El Programa General de Prevenció i Gestió de Residus de Catalunya 2013-2020 (PRECAT20) de l’ARC, preveu incrementar la valorització del conjunt de residus, des d’una òptica de l’economia circular i baixa en carboni, aconseguint, d’aquí a cinc anys, valoritzar un mínim del 95% dels residus tèxtils i calçat recollits selectivament. També té com a objectiu impulsar aquest sector com un referent tècnic, econòmic i legal, reconeixent i potenciant l’activitat de les empreses d’economia social com a motor de generació de teixit empresarial en determinats espais de la gestió de recursos i residus, en particular en el camp de la preparació per ala reutilització. Enaquest sentit, l’ARC té previstes diferents actuacions en la línia del model del Pacte per la Roba, impulsant acords voluntaris entre les cadenes de distribució i els recuperadors per a la implantació de recollides selectives de residus tèxtils a les botigues.

El sector dels residus com a motor econòmic

El sector de la gestió de residus comprèn més de 900 empreses a Catalunya, que aporten el 6% del PIB, i que representa uns 12.000 milions d’euros anuals. A més, són generadores d’uns 28.000 llocs de treball, el 30% del sector ambiental de Catalunya. A aquestes dades s’hi poden afegir les de les empreses dedicades al transport de residus, que són unes 2.900 inscrites al registre de transportistes, les dedicades a la fabricació de maquinària per a la recollida i tractament de residus, i totes les activitats de serveis, enginyeria i consultoria associades al sector.