L'entitat Solidança inicia un projecte europeu cap un nou model de gestió de residu tèxti

20/01/2021
Solidança

Solidança/Roba Amiga, entitat membre de la cooperativa Roba Amiga, participarà en un nou projecte europeu impulsat des de l’Euroregió Pirineus – Mediterrània. Liderat per la Fundació Deixalles, en el què entitats de les Illes Balears, Catalunya i Occitània (França) treballarem conjuntament en l’intercanvi d’experiències i en la recerca d’alternatives de reutilització i reciclatge dels residus tèxtils per fomentar un sector més circular i assentar les bases per a un futur SCRAP de tèxtil que inclogui objectius ambientals i socials.
Per part de les administracions competents, el residu tèxtil està agafant molta importància, degut al seu increment, la seva baixa recollida selectiva (12%) i les dificultats per al seu reciclatge, per tant s’estan elaborant plans estratègics des de diferents àmbits per incentivar una millora de la seva gestió i desenvolupar un model  d'economia social i circular. És en aquest marc que la Direcció General de Residus i Educació Ambiental del Govern de les Illes Balears ha promogut aquest projecte per facilitar alternatives de gestió, crear noves línies de feina al sector i compartir coneixements i experiències entre les Illes Balears, Catalunya i França.


Aquest projecte, finançat amb 70.000 euros dels Fons de suport COVID-19, destinats a economia circular, residus tèxtils i tercer sector, tindrà una durada de 13 mesos, en els quals s’analitzarà el reciclatge i reutilització del residu tèxtil, a més de cercar noves línies de feina en el sector, marcat per la situació sanitària derivada del coronavirus, l’obligatorietat de la recollida del residu tèxtil i els canvis generats en la qualitat d’aquests materials a causa del que es coneix com a fast fashion (moda ràpida). 


Les participants del projecte som entitats socials de les 3 regions, Fundació Deixalles a les Illes Balears (líder del projecte), Solidança/Roba Amiga i el clúster de moda Modacc a Catalunya, la FEI (Féderation d’enterprises d’insertion d’Occitània) i la CRESS (La Chambre Régionale de l’Economie Sociale et Solidaire d’Occitània) a Occitània (França). Amb el suport de les administracions regionals : la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, l’ Agència de Residus de Catalunya i el Service Déchets i Économie Circulaire, Direction de la Transition Écologique et Énergétique de la Regió d’Occitània.