La Crisi fa baixar la qualitat de la roba que es dóna

19/08/2010

La cooperativa Roba Amiga ha rebut 484.090 quilos de roba el primer semestre d'enguany.
Pel que fa a la comercialització a les botigues, les vendes s'han mantingut estables.

La cooperativa Roba Amiga ha recollit durant el primer semestre d'aquest any 484.090 quilos de roba a les comarques gironines. L'any passat van ser 475.832 quilos. Aquest augment ha estat possible “gràcies als municipis gironins que han permès la ubicació de nous contenidors a la via pública i als ciutadans que tot i a la crisi econòmica han continuat col·laborant amb el projecte”, segons destaca l'educador mediambiental i portaveu de la cooperativa, Xavier Martín. “Es dona cobertura no només a les ciutats importants, sinó també a petits municipis, ja que l'objectiu és donar un servei a tota la demarcació”, explica Martín.

 

Les botigues de Roba Amiga ofereixen una gran varietat de roba a preus molt assequibles. A més de fer una tasca social bo i fent possible l'adquisició de material a bon preu, actualment la cooperativa genera a les comarques gironines cap a 42 llocs de treball la meitat dels quals són d'inserció per a col·lectius desfavorits. La cooperativa també disposa de quatre voluntaris a la demarcació.

A Roba Amiga es gestiona la recollida en dos centres ubicats a Olot i Salt, i té tres botigues, a Olot, Salt i Girona. A Girona, al maig passat es va tancar la que estava situada al carrer Bisbe Sivilla i les vendes s'han concentrat a la del passeig d'Olot. Aquest tancament es va produir a causa del context econòmic actual de crisi, segons va indicar Martín. Però pel que fa a la comercialització global de la roba, s'afirma que s'ha mantingut força estable. El volum de roba recollit per contenir, però, ha baixat, de la mateixa manera que ha disminuït la qualitat de la roba recollida. Per donar resposta a aquesta situació, s'ha seguit una política de creixement en ubicacions noves de contenidors. D'aquesta manera s'ha aconseguit un lleuger increment del total de quilos recollit durant el primer semestre d'enguany en relació amb el mateix període de l'any passat.

 

Del volum de donacions de roba que s'han fet, aproximadament el 20% es destina a la venda a les botigues. Una part s'envia a altres països o bé es recicla i una petita part, entre el 5 i el 10%, va a parar a l'abocador. A Roba Amiga exporten roba a Camerun, Guinea Conakry, l'Índia, el Pakistan i Romania.

Als contenidors, s'hi pot portar qualsevol producte tèxtil en bon estat, com roba de vestir, roba de la llar, sabates, bosses, cinturons i altres materials. Es demana que no s'hi dipositi roba que estigui estripada o en mal estat.