La Fundació Formació i Treball crearà a Tarragona un centre de reinserció

06/05/2011

L'entitat vol obrir una base de gestió de roba usada, recollida als contenidors de ROBA AMIGA de la ciutat, per generar nous llocs de treball

La Fundació Formació i Treball (FIT), promoguda per Càritas de Barcelona i que es dedica a la formació i inserció de persones amb risc d'exclusió social, ha decidit fer una rèplica del model que té a Barcelona a la capital del Tarragonès.

El director de la Fundació, Albert Alberich, avança que preveuen crear una petita base per després anar ampliant els serveis que funcionin millor en aquell territori. “Amb el volum que ara tenim de recollida de roba, ja tenim prou capacitat per engegar el projecte”, assegura Albert Alberich.

De fet, junt amb l'àrea de Serveis Socials del consistori tarragoní, han començat a captar personal per posar en marxa a Tarragona el que ja fa 19 anys que fa la Fundació: crear nous llocs de treball.

L'ampliació no acaba aquí. Com explica Albert Alberich, en breu obriran la seva sisena botiga de roba de segona mà, i la primera fora de Barcelona, a Vilanova i la Geltrú (Garraf).

L'organització s'ha convertit en una de les fundacions de reinserció més actives i grans de Barcelona. L'any 2010 va incorporar 163 persones al món laboral (un 85% més que el 2009), va donar formació a 692 persones (un 45% més que l'exercici anterior) i va crear 10 llocs de treball a la mateixa entitat; a més, va atendre 2.385 famílies (un 14% més que el 2009) mitjançant programes d'entrega social per valor de gairebé 290.000 euros.

Ara com ara l'ens té dos eixos d'activitat: la formació ocupacional orientada a persones amb dificultats i la inserció en el món laboral. Per portar endavant aquesta segona tasca han desenvolupat diferents serveis que generen riquesa per autofinançar-se i alhora creen llocs de treball.

Una d'elles és la recollida i gestió de roba usada procedent dels més de 400 contenidors de Roba Amiga que hi ha repartits per diferents poblacions catalanes.

La recollida la fan equips de dues persones formats per un treballador de la Fundació que fa de tutor i una persona d'inserció, que prèviament s'ha format. La roba es porta a la central de la Fundació, on es fa la tria de les millors peces que acabaran comercialitzant-se, a preus molt baixos, a les cinc botigues que té ara la Fundació a la ciutat de Barcelona.

Alberich explica que les dependentes són persones d'inserció que després d'un temps formant-se en aquests establiments agafen l'habilitat suficient per poder sortir al mercat de treball.

El mateix sistema de treball fan servir per a la recollida de mobles vells. Ara com ara, tenen assignada la retirada de mobiliari en desús a pràcticament la meitat de la Ciutat Comtal.

El director de la FIT explica que els responsables de recollida i reparació són persones d'inserció laboral que també han estat formades i que acaben treballant en empreses privades del sector.

Aquí també tot el que s'arranja es posa a la venda a la botiga que tenen a la central de Barcelona.

A més de generar ocupació, l'organització recull i gestiona 2.500 tones de roba usada i 242 tones de mobles.

Ara bé, res del que es recull es desaprofita. De fet, les andròmines que no tenen cap utilitat es traslladen a les dues deixalleries que gestiona la Fundació situades a Barcelona, una a Collserola i l'altra a Sant Andreu.

A més de recollida de roba i mobiliari, la fundació ha anat ampliant els serveis: un de neteja, amb prop d'una vintena d'empreses en cartera; un altre de jardineria, en què tenen clients com ara Endesa i l'Ajuntament de Sitges; i des de fa dos anys van engegar a Vilanova i la Geltrú una bugaderia industrial on atenen hotels i restaurants del Garraf, i acaben de guanyar el concurs de la residència geriàtrica nova de Vilanova i la Geltrú.

Alberich explica que tot el personal amb què van començar ha estat contractat en empreses privades. “Aquest és el nostre objectiu final, que saltin al mercat lliure”, diu.

Ara bé, amb les vendes de les botigues de roba i de mobiliari i amb els altres serveis, la Fundació va assolir l'any passat uns ingressos de 4,5 milions d'euros, que els serveixen per autofinançar el 95% de les seves activitats.

Per a enguany la Fundació ha pressupostat acabar l'any amb uns ingressos superiors als 4,8 milions d'euros.

En total, la Fundació dóna feina a unes 120 persones (la meitat són d'estructura corporativa i l'altra, persones en procés d'inserció) i, a més a més, disposa de 60 voluntaris.

L'any passat van atendre 1.800 usuaris i enguany esperen superar els 2.000.

De cursos de construcció a geriatria

L'àrea de formació ha anat adaptant-se a les noves necessitats del mercat laboral. Els cursos al voltant del món de la construcció, que havien estat l'estrella de la Fundació, han anat desapareixent a favor de formació dirigida a assistència a gent gran i al sector de l'hostaleria.

Amb aquesta evolució, ha crescut la formació per a dones, que fins fa un parell d'anys era més aviat reduïda. Així, han anat entrant usuaris amb un perfil nou: es tracta de dones, de nacionalitat espanyola i amb més formació.

La fundació disposa d'un equip de 12 persones dedicades a facilitar la inserció social que traça un itinerari per a cada usuari. Es comença amb un formació bàsica i després se'ls dirigeix cap a cursos específics.

 

Font: Diari El Punt 23/04/11 02:00 - barcelona Anna Pinter